Naukari

1. Indira Gandhi Centre for Atomic Research, Kalpakkam requires about 110 Scientific Officer 'E' & 'D', Technical Officer 'C' & 'D', Category I & II Trainees Last Date : 20 days after publication 2. Centre for Marine Living Resources and Ecology, Kochi requires 104 Project Scientists, Research Fellows and Technical Assistants and Field Assistants Last Date : 30.09.2012 3. Central Ordnance Depot, Dehu Road requires 44 LDC, Barber, Packer, Sawyer, Messenger and Mazdoor Last Date : 21 days after publication 4. Cordite Factory, Aruvankadu requires 20 Labourer (Semiskilled) Last Date: 21 days after publication 5. National Institute of Rock Mechanics, Champion Reefs, Kolar Gold Fields, requires 16 Scientist/Scientific/Supporting/ Administrative Staff Last Date : 30 days after publication 6. Neyveli Lignite Corporation Limited, Neyveli requires 14 Hindi Translators Last Date : 06.10.2012 7. RITES Limited, Gurgaon invites applications for recruitment of Graduate Executive Trainees (GET)-2012 in various disciplines** span>

Thursday, September 25, 2008

Haryana S.S.C. Sub-Inspectors (Health Deptt.) Exam., 2008 Solved Paper

Haryana S.S.C. Sub-Inspectors (Health Deptt.) Exam.,

(Held on 2-3-2008)

General Awareness

1. Jaspal Rana is a distinguished athlete in which of the following games ?
(A) Swimming
(B) Weightlifting
(C) Shooting
(D) Archery
Ans : (C)

2. ‘The Dronacharya Award’ is associated with—
(A) Eminent Surgeons
(B) Famous Artists
(C) Sport Coaches
(D) Expert Engineers
Ans : (C)

3. The author of ‘Gitagovinda’ was—
(A) Halayudha
(B) Jayadeva
(C) Kalhana
(D) Jona-Raja
Ans : (B)

4. Who wrote the book ‘India Wins Freedom’ ?
(A) Maulana Abul Kalam Azad
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sir Mohammad Iqbal
(D) Abdul Gaffar Khan
Ans : (A)

5. Baba Amte is famous as a ………
(A) Painter
(B) Singer
(C) Politician
(D) Social Worker
Ans : (D)

6. Who was the first woman Governor of an Indian State ?
(A) Sushila Nayar
(B) Sucheta Kriplani
(C) Sarojini Naidu
(D) Sulochan Modi
Ans : (C)

7. Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna ?
(A) Martin Luther King
(B) Zubin Mehta
(C) Mother Teresa
(D) Khan Abdul Ghaffar Khan
Ans : (D)

8. Dr. M.S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of—
(A) Kathak
(B) Bharathanatyam
(C) Playing Violin
(D) Vocal Music
Ans : (D)

9. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Ravi Shankar–Sitarist
(B) M.F. Hussain–Tabla
(C) R.K. Narayan–Novelist
(D) Kaifi Azmi–Poet
Ans : (B)

10. Who said, “You give me blood, I will give you freedom” ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bhagat Singh
Ans : (C)

11. Nobel Prizes are not given for which of the following fields ?
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Peace
(D) Music
Ans : (D)

12. When is the ‘International Women’s Day’ observed ?
(A) March 8
(B) February 14
(C) May 10
(D) October 2
Ans : (A)

13. Indra Nooyi is the Chief Executive Officer of which company ?
(A) Pepsi
(B) Coca Cola
(C) LG
(D) Samsung
Ans : (A)

14. The 2008 Olympics will be held in—
(A) London
(B) Sydney
(C) Beijing
(D) Seoul
Ans : (C)

15. 6th April, 1930 is well known in the history of India because this date is associated with ……
(A) Dandi March by Mahatma Gandhi
(B) Quit India Movement
(C) Partition of Bengal
(D) Partition of India
Ans : (A)

16. The concept of ‘Din-e-Elahi’ was founded by which king ?
(A) Dara Shikoh
(B) Akbar
(C) Shershah Suri
(D) Shahjahan
Ans : (B)

17. The central point in Ashoka’s Dharma was—
(A) Loyalty to kings
(B) Peace and non-violence
(C) Respect to elders
(D) Religious toleration
Ans : (D)

18. Mahatma Gandhi for the first time practised his Satyagraha in India at—
(A) Chauri-Chaura
(B) Ahmedabad
(C) Champaran
(D) Nauokhali
Ans : (C)

19. ‘Do or Die’ was one of the most powerful slogans of India’s freedom struggle. Who gave it ?
(A) Gandhiji
(B) J.L. Nehru
(C) Balgangadhar Tilak
(D) Subhash Chandra Bose
Ans : (A)

20. Who among the following formed a party named as ‘Forward Block’ ?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Sardar Bhagat Singh
(C) Chandrashekhar Azad
(D) J.L. Nehru
Ans : (A)

21. Where are the Dilwara Temple’s located ?
(A) Shravana Belgola
(B) Parasnath Hills
(C) Indore
(D) Mt. Abu
Ans : (D)

22. Who was the first Indian lady to preside over the Congress ?
(A) Rajkumari Amrit Kaur
(B) Annie Besant
(C) Vijaylakshmi Pandit
(D) Amrita Shergill
Ans : (B)

23. In India, there are three crop seasons. Two of them are Kharif and Rabi, name the third one ?
(A) Barsati
(B) Grama
(C) Zaid
(D) Khari
Ans : (C)

24. In India agriculture of jute is maximum on which Delta area ?
(A) Ganga
(B) Mahanadi
(C) Brahamputra
(D) Godavari
Ans : (A)

25. The most discussed Tehri Dam Project is located in which of the following States ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Haryana
(D) Uttarakhand
Ans : (D)

3 Comments:

B. Sailoo said...

thank you sir it would helped verymuch for my exam preparation

subha surabooks said...

Useful information.To get more preparation for si exams take si online test

sahuri choudhary said...

Cordite Factory Aruvancadu Recruitment 2017: Hello Friends! There is employment news given in Cordite Factory Aruvancadu Notification 2017. According to the notification, CFA is going to fill the 194.