Naukari

1. Indira Gandhi Centre for Atomic Research, Kalpakkam requires about 110 Scientific Officer 'E' & 'D', Technical Officer 'C' & 'D', Category I & II Trainees Last Date : 20 days after publication 2. Centre for Marine Living Resources and Ecology, Kochi requires 104 Project Scientists, Research Fellows and Technical Assistants and Field Assistants Last Date : 30.09.2012 3. Central Ordnance Depot, Dehu Road requires 44 LDC, Barber, Packer, Sawyer, Messenger and Mazdoor Last Date : 21 days after publication 4. Cordite Factory, Aruvankadu requires 20 Labourer (Semiskilled) Last Date: 21 days after publication 5. National Institute of Rock Mechanics, Champion Reefs, Kolar Gold Fields, requires 16 Scientist/Scientific/Supporting/ Administrative Staff Last Date : 30 days after publication 6. Neyveli Lignite Corporation Limited, Neyveli requires 14 Hindi Translators Last Date : 06.10.2012 7. RITES Limited, Gurgaon invites applications for recruitment of Graduate Executive Trainees (GET)-2012 in various disciplines** span>

Sunday, July 13, 2008

INDIAN POLITY OBJECTIVE QUESTIONS

INDIAN POLITY OBJECTIVE QUESTIONS

1. Setting up of which one of the following is not stated in the constitution of India ?
(A) Planning Commission
(B) Finance Commission
(C) Election Commission
(D) Union Public Service Commission

2. A Money Bill in the Parliament can be introduced only with the recommendation of the—
(A) President of India
(B) Union Cabinet
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Union Finance Minister

3. Panchayats at the intermediate level may not be constituted in a state, having a population less than—
(A) Ten Lakhs
(B) Fifteen Lakhs
(C) Twenty Lakhs
(D) Twenty five Lakhs

4. Who has been the only Lok Sabha speaker to have become the president of India ?
(A) Gyani Zail Singh
(B) V. V. Giri
(C) Neelam Sanjiva Reddy
(D) K. R. Narayanan

5. What does the Constitution (Ninety Second Amendment) Act, 2003 deal with ?
(A) Creation of a separate National Commission for scheduled tribes
(B) Cyber Crime
(C) Inclusion of Bodo, Dogri, Maithili and Santhali languages in the Eighth Schedule
(D) Making right to free and compulsory education a fundamental right

6. Who among the following is the Chairman of the Steering Committee to oversee the functions of the National Authority Chemical Weapons Convention (CWC) ?
(A) The President
(B) The Prime Minister
(C) The National Security Adviser
(D) The Cabinet Secretary

7. Who presides over the joint sitting of the Lok-Sabha and the Rajya Sabha ?
(A) The Speaker of the Lok Sabha
(B) The Vice-President
(C) The President
(D) The Union Minister of Parliamentary Affairs

8. The electoral college that elects the Vice-President of India consists of—
(A) Members of Rajya Sabha only
(B) Elected members of both the houses of Parliament
(C) Members of both the houses of Parliament
(D) Members of the Rajya Sabha and the Legislative Assemblies of states

9. Which one of the following political theories advocates the withering away of the state and ushering in a new society in which there will be no state and no ceasses ?
(A) Liberalism
(B) Democratic Socialism
(C) Marxism
(D) Fabian Socialism

10. Recently, who among the following took over as Chief Election Commissioner from B.B. Tandon ?
(A) M. Damodaran
(B) N. Gopalaswamy
(C) Y. V. Reddy
(D) S. Y. Qureshi

11. When did the United Nations Organization come into existence ?
(A) October 24, 1945
(B) October 24, 1943
(C) November 26, 1945
(D) November 26, 1943

12. According to the preamble of the Constitution, India is a—
(A) Sovereign democratic socialist republic
(B) Sovereign socialist secular republic
(C) Sovereign democratic republic
(D) Sovereign socialist secular democratic republic

13. Match list-I with list-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (State)
(a) Goa
(b) Haryana
(c) Meghalaya
(d) Sikkim
List-II (Full statehood granted in)
1. 1966
2. 1972
3. 1975
4. 1987
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4
(B) 4 2 1 3
(C) 3 2 1 4
(D) 4 1 2 3

14. Consider the following statements—
1. In the Lok Sabha, 12 members are nominated by the President of India.
2. In the Rajya Sabha, a maximum of 2 members of the Anglo-Indian community can be nominated by the President of India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2
(D) Neither 1 nor 2

15. Who among the following has not been a Chief Justice of India ?
(A) R. C. Lahoti
(B) G. B. Pattanaik
(C) S. S. Gill
(D) V. N. Khare

16. Who among the following had the longest tenure as the Prime Minister of India ?
(A) Morarji Desai
(B) Charan Singh
(C) V. P. Singh
(D) Lal Bhadur Shastri

17. Who presides over the meetings of the Lok Sabha?
(A) Speaker
(B) Vice President
(C) Prime Minister
(D) President

18. Where is the headquarters of the UNO ?
(A) Geneva
(B) The Hague
(C) New York
(D) Paris

19. What is the maximum time interval permissible between two successive sessions of the Parliament ?
(A) Four months
(B) Six months
(C) Eight months
(D) Nine months

20. What is the minimum age laid down for a candidate to seek election to the Lok Sabha ?
(A) 18 years
(B) 21 years
(C) 25 years
(D) 30 years

21. Which are the two states (other than UP) having the highest representation in Lok Sabha ?
(A) Bihar and Madhya Pradesh
(B) Bihar and Maharashtra
(C) Karnataka and Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu and Rajasthan

22. What is the period of appointment of the comptroller and Auditor General of India ?
(A) 6 years
(B) 6 years or 65 years of age whichever is earlier
(C) Upto 65 years of age
(D) Upto 64 years of age

23. The Finance Commission is premarily concerned with recommending to the president about—
(A) The principle governing grants in aid to be given to the states
(B) Distributing the net proceeds of the taxes between the centre and the states
(C) Neither (A) Nor (B)
(D) Both (A) and (B)

24. The Parliament can make law for the whole or any part of India for implementing international treaties—
(A) With the consent of all the states
(B) With the consent of majority of states
(C) With the consent of states conerned
(D) Without the consent of any state

25. Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of—
(A) One month
(B) One year
(C) Seven days
(D) Fourteen days

26. The first day session of the Indian Constituent Assembly was chaired by—
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) Pandit Jawahar Lal Nehru
(C) Dr. B. R. Ambedkar
(D) Dr. Sachchidanand Sinha

27. Which one of the following is not a department in the Ministry of Human Resource Development ?
(A) Department of elementary education and literacy
(B) Department of Secondary and Higher Education
(C) Department of technical education
(D) Department of women and child development

28. Who is known as the first law officer of India ?
(A) Chief Justice of India
(B) Law Minister of India
(C) Attorney General of India
(D) Law Secretary

29. The Comptroller and Auditor General is appointed by the president. He can be remvoed—
(A) By the President
(B) On the address from both Houses of Parliament
(C) By the Supreme Court
(D) On the recommendation of the President by the Supreme Court

30. Who will decide the office of profit ?
(A) President and Governor
(B) Union Parliament
(C) Supreme Court
(D) Union Public Service Commission

31. To be officially recognised by the speaker of the Lok Sabha as an opposition Group, a party or coalition of parties must have at least—
(A) 55 members
(B) 60 members
(C) 80 members
(D) 1/3 of total members of the Lok Sabha

32. Which of the following is not included in the directive principles of state policy ?
(A) Prohibition of liquor
(B) Right to work
(C) Equal wage for equal work
(D) Right to information

33. Right to education to all children between the age of 6 to 14 years is—
(A) Included in the directive principles of state policy
(B) A Fundamental Right
(C) A Statutory Right
(D) None of these

34. How many times has financial emergency been declared in India so far ?
(A) 5 times
(B) 4 times
(C) Once
(D) Never

35. Which of the following Motions can the Council of Ministers in India move ?
(A) No confidence Motion
(B) Censure Motion
(C) Adjournment Motion
(D) Confidence Motion

36. Which one of the following expenditures is not charged on the consolidated fund of India?
(A) Salary and allowances of the president of India
(B) Salary and allowances of the Governor of a State of India
(C) Salary and allowances of the justice of the Supreme Court of India
(D) Salary and allowances of the speaker of the Lok Sabha

37. Which one of the following is the time limit for the ratification of an emergency period by the Parliament ?
(A) 14 days
(B) 1 Month
(C) 3 Months
(D) 6 Months

38. Who among the following is constitutionally empowered to declare a geographic area as a scheduled area ?
(A) Governor
(B) Chief Minister
(C) Prime Minister
(D) President

39. Given below are two statements—
Assertion (A) : Powers for conducting elections to the Parliament and state legislatures in a free and fair manner have been given to an independent body i.e. the Election Commission.
Reason (R) : Power of removal of Election Commissioners is with the executive.
In the context of above, which one of the following is correct ?
Codes :
(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

40. Who has given this statement ?
"Man is born free but he is always in chains."
(A) Locke
(B) Rousseaue
(C) Benthan
(D) Robert Mill

41. A member of the Union Public Service Commission can be removed by the—
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Chief Justice of Supreme Court
(D) Chairman of the UPSC

42. Match list-I with list-II and select the correct answer from the code given below the lists—
List-I
(Names)
(a) Hobbes
(b) Rouseau
(c) Locke
(d) Hitler
List-II
(Events)

1. French Revolution
2. Glorious Revolution
3. Execution of Charles I
4. Second World War
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 3 1 2 4
(C) 1 4 2 3
(D) 1 2 4 3

43. The bureaucracy performs—
(A) Only administrative functions
(B) Only judicial functions
(C) Only legislative functions
(D) Administrative as well as quasi-judicial and quasi-legislative functions

44. The President of the Union of India has the same constitutional authority as the—
(A) British Monarch
(B) President of USA
(C) President of Pakistan
(D) President of France

45. Which organ is the custodian of the National purse ?
(A) Executive
(B) Judiciary
(C) Legislature
(D) Civil Servants

46. Which one of the following is not a constitutional body ?
(A) Election Commission
(B) Finance Commission
(C) Planning Commission
(D) Union Public Service Commission

47. Who can be the member of the Rajya Sabha but can speak both in Rajya Sabha and Lok Sabha ?
(A) The Deputy Chairman of the Rajya Sabha
(B) Leader of the House in the Rajya Sabha
(C) Nominated members of the Rajya Sabha
(D) Ministers who are members of the Rajya Sabha

48. Who was the first Deputy Prime Minister of India ?
(A) Morarji Desai
(B) Vallabbhai Patel
(C) G. B. Pant
(D) Devi Lal

49. The right to vote in elections to a Parliament is a—
(A) Fundamental Right
(B) Political Right
(C) Legal Right
(D) Natural Right

50. Under which constitution amendment, 10 fundamental duties of the citizens were included in the constitution ?
(A) 24th
(B) 38th
(C) 42nd
(D) 44th

Answers
1. (A) 2. (A) 3. (C) 4. (C) 5. (C) 6. (D) 7. (A) 8. (C) 9. (C) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (D) 14. (D) 15. (C) 16. (A) 17. (A) 18. (C) 19. (B) 20. (C)
21. (B) 22. (B) 23. (D) 24. (D) 25. (D) 26. (D) 27. (C) 28. (C) 29. (A) 30. (A)
31. (A) 32. (D) 33. (B) 34. (D) 35. (D) 36. (B) 37. (B) 38. (D) 39. (B) 40. (B)
41. (A) 42. (B) 43. (D) 44. (A) 45. (C) 46. (C) 47. (D) 48. (B) 49. (B) 50. (C)

0 Comments: