Naukari

1. Indira Gandhi Centre for Atomic Research, Kalpakkam requires about 110 Scientific Officer 'E' & 'D', Technical Officer 'C' & 'D', Category I & II Trainees Last Date : 20 days after publication 2. Centre for Marine Living Resources and Ecology, Kochi requires 104 Project Scientists, Research Fellows and Technical Assistants and Field Assistants Last Date : 30.09.2012 3. Central Ordnance Depot, Dehu Road requires 44 LDC, Barber, Packer, Sawyer, Messenger and Mazdoor Last Date : 21 days after publication 4. Cordite Factory, Aruvankadu requires 20 Labourer (Semiskilled) Last Date: 21 days after publication 5. National Institute of Rock Mechanics, Champion Reefs, Kolar Gold Fields, requires 16 Scientist/Scientific/Supporting/ Administrative Staff Last Date : 30 days after publication 6. Neyveli Lignite Corporation Limited, Neyveli requires 14 Hindi Translators Last Date : 06.10.2012 7. RITES Limited, Gurgaon invites applications for recruitment of Graduate Executive Trainees (GET)-2012 in various disciplines** span>

Sunday, July 20, 2008

SSC Data Entry Operator Solved Paper

SSC Data Entry Operator Solved Paper

Computer General Knowledge

Q-1 The bank use……………. Device to minimize conversion process.
(a) Keyboard
(b) MICR
(c) OCR
(d) Scanner

Q-2 ………………can’t be used for source of data automation.
(a) POS terminal
(b) OCR
(c) Keyboard
(d) UPC

Q-3 Under which case will intranet be aneffective networking tool/s?
(a) In a distributed decision-making environment
(b) Where heterogeneous applications are involved
(c) In a centralised organization
(d) In a decentralisad organization

Q-4 When an organization gives contract for development of software, it has to give data to the service provider. In Such cases, the ownership of data should be_________
(a) Transferred to the service provider
(b) With the client/organization that outsource services
(c) Shared by both parties
(d) Not transferred

Q-5 A modem performs_________
(a) Modulation
(b) Demodulation
(c) Data compression
(d) All of these

Q-6 Which of the following is NOT done by modem?
(a) Transmission Speed
(b) Data Accuracy
(b) Error detection and Correction
(d) Data Compression

Q-7 A program coded in programming language is____________ .
(a) Target code
(b) Source code
(c) Block
(d) None of these

Q-8 “Platform” in computer world means___________ .
(a) Computer hardware used
(b) Operating Systems used
(c) Both of these
(d) None of these

Q-9 Which of these biometric tools use thermal sensors along with infrared rays for identification?
(a) Key stroke dynamics
(b) Lris\ Retinal scan
(c) Speech recognition
(d)Fingerprint scanning

Q-10 what is incorrect about software?
(a) It can mamipulate computer
(b) It has programs, instructions
(c) It can be touched
(d) It can be touched

Q-11 Disadvantage of distributed database is.
(a) Unreliability
(b) Easy implementation
(c) Insecurity
(d) High communication cost

Q-12 which of the following transmission techniques let computer to alternatiyely send and receive data ?
(a) Simplex
(b) Half duplex
(c) Full duplex
(d) Multiplexing

Q-13 What is NOT a fature of networking ?
(a) Reliability
(b) Greater storage space
(c) Connectivity
(d) All are features of networking

Q-14 Taking back-up of a file against crash is a
(a) Preventive measure
(b) Curative measure
(c) Decisive measure
(d) None of these

Q-15 A memory that is referred by its contents instead of physical address is called ________
(a) Associative memory
(b) Content addressable storage
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Q-16 Most dangerous risk in leaking of information is :
(a) ready access to online terminals
(b) Online processing of data
(c) Ignorance about the existence of risk
(d) All of these

Q-17 A camera is an
(a) Input device
(b) Can be either input or output
(c) Processing machine
(b) Output device

Q-18 Using anti-virus software is
(a) Preventive measure
(b) Detective measure
(c) Corrective measure
(d) All the above

Q-19 An online transaction is
(a) One that is done in real time
(b) Transaction done via internet
(c) One that is done via telephone
(d) None of these

Q-20 A clerk in a bank has to access data n customer account. Logical access control for these users would be.
(a) Use of individual passwords
(b) Use of a Accounts Receivable Section password
(c) Use of individual passwords plus separate access passwords for customer data and product data
(d) Cann’t say

Q-21 To stop unauthorized access to the computer system we should
(a) Have a trustworthy system administrator
(b) Have a good passwords policy
(c) Have a sound encryption policy
(d) All of the above

Q-22 Which can not assure data accuracy in an application?
(a) Limit and reasonableness test
(b) Echo checking
(c) Control total
(d) None of these

Q-23 Maximum storage space is available on
(a) CDs
(b) ROM
(c) Hard disks
(d) Floppies

Q-24 Jon Von Neumann developed:
(a) First electronic chip flip flop
(b) Stored-program concept
(c) The first electronic computer
(d) None of these

Q-25 Which of the following is single user computer with many features and good processing power?
(a) Minicomputer
(b) Workstation
(c) Macintosh
(d) None of these

Answer
1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (b) 5. (d)
6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (c) 10. (d)
11. (c) 12. (b) 13. (d) 14. (b) 15. (b)
16. (c) 17. (b) 18. (a) 19. (b) 20. (a)
21. (b) 22. (a) 23. (b) 24. (a) 25. (b)

5 Comments:

Pavan said...

can anyone plz gv me fully solved paper of ssc LDC FOR LAST 3 years.it will be very gr8 full to you.

Sura Books Center said...

I appreciated your professional way of writing this post thanks; you have made such a nice blog. I found in your website perfect for my needs it contains wonderful and helpful posts.
ssc recruitment exam book

Sathyaias Academy said...

Can anyone suggest good & best ias coaching center in chennai ?

Sathyaias Academy said...

what is the procedure to join best tnpsc coaching academy in chennai ?

Suucess Academy said...

How to prepare for gate entrance exam? Books to be referred?
gate exam coaching center in vellore